sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Mămăligă cu lapte

Mămăligă cu lapte






      Ingrediente

mălai
sare
apă
lapte
ulei



 
    Mod de preparare

  Încep prin a pune pe foc un vas cu apă,unde pun mereu câte puțin mălai,amestecând pentru a nu se forma cocoloașe.Pun sare puțin și adaug ulei pentru a fi mai ușor de răsturnat.Pun laptele la fiert,după îl pun într-un castron mai mare,unde pun mămăliguță cu o lingură de lemn.Acest preparat mi-a adus aminte de vremea copilăriei,când bunica ne răsfăța cu mămăliguță și lapte,dar făcea și alte bunătăți sănătoase,pe care le mâncam cu poftă și fericire în suflet și pe fețe.Poftă bună să avem și să nu uităm că ce e simplu poate fi cel mai bun și gustos preparat.

vineri, 29 noiembrie 2019

Ciorbă de burtă

Ciorbă de burtă







      Ingrediente

2 kg oase de vită
2 kg burtă
apă
sare
morcov
foi de dafin
usturoi
8 gălbenușuri
smântână lichidă

Se servește cu:
pâine
ardei iute
oțet




   
       Mod de preparare

   Într-o oală de 10 litri am pus oasele de vită cu apă rece,trei litri,puțină sare și foi de dafin. Am pus oala pe foc,după ce fierbe,apare spumă pe care am luat-o și am aruncat-o.Timp de două ore și jumătate am lăsat-o la fiert,am astupat oala cu un capac,fierbând la foc potrivit.După ce au fiert oasele de vită,am  scos oasele.Am strecurat supa în altă boală.Am tăiat burta în fâșii lungi.Dacă trebuie spălată burta se face cu oțet,bicarbonat,se dă cu mălai pentru a se albi.Supa de oase am pus-o  în oala de 10 litri,unde am adăugat un litru de apă ca și completare,iar când am ajuns la 6 litri,am pus și fâșiile lungi de burtă,au fiert timp de 50 de minute.În timp ce ciorba fierbea,am ras un morcov și l-am pus în oală.Am curățat usturoi,l-am pisat,l-am adăugat în oală,amestecând bine pentru a oferii aromă.Cu cele opt gălbenușuri,am pus smântână și cu o lingură le-am bătut bine,în timp ce puneam în amestec ciorbă fierbinte.Am oprit focul și după am pus acest amestec,am amestecat bine și este gata de servit.Se poate servi cu pâine,cu oțet în ciorbă și cu ardei iute.Poftă bună și sănătate multă.
   

Friptură de pui cu mujdei și mămăliguță

Friptură de pui cu mujdei și mămăliguță






     


   Ingrediente
pulpe și aripioare de pui
ulei
usturoi
sare
mălai
1,5 kg de apă






     Mod de preparare
   
    Încep prin a spăla pulpele și aripioarele de pui,chiar și cele cumpărate necesită o spălare sau mai multe.În următorul pas le crestez pentru a se pătrunde mai ușor și a fi gata într-un timp cât mai scurt. Într-o tavă punem pulpele și aripioarele de pui,le stropim cu ulei și presărăm puțină sare.Timp de 40 de minute introducem tava la cuptor,la temperatura de 170°C. În acest timp mă apuc să fac mămăliga.Se prepară ușor,se pune apă la fiert,apoi se adaugă mălai constant,în timp ce se amestecă mereu pentru a nu se forma cocoloașe.Usturoiul îl curăț,apoi îl pisez cu un amestec de ulei și sare. În loc de usturoi se mai poate consuma și murături.Când e gata se scoate tava și se pune pe o farfurie pentru a fi servită.Poftă bună și multă sănătate.

joi, 28 noiembrie 2019

Ciorbă de perișoare

Ciorbă de perișoare




     Ingrediente

carne tocată de porc
morcov
ceapă
ardei gras
leuștean
roșii
ouă
păstârnac
sare




 
     Mod de preparare

          Eu am avut carne de porc,dar se poate și cu carne de curcan.Carnea tocată se poate procura de la magazin,dar eu am avut carne pe care am tocat-o.Apoi am tăiat mărunt doi morcovi,doi ardei grași,o ceapă,un păstârnac și le-am pus la fiert. Roșiile luate din grădina proprie,le-am decojit și apoi tăiat mărunt.M-am apucat să fac perișoare,atunci când au fiert legumele.Carnea tocată o leg cu două ouă,pun orez și leuștean tocat și după amestec compoziția.Am făcut grămăjoare micuțe pe care le-am pus la fiert împreună cu legumele.Când totul s-a fiert pun un ou bătut,roșii tăiate și leuștean.Pentru gust mai bun am pus borș.Când este gata de servit,eu consum cu un ardei iute.Poftă bună să avem și sănătoși să fim.

miercuri, 27 noiembrie 2019

Mâncare de cartofi

Mâncare de cartofi

 


       Ingrediente

800 grame de cartofi
150 grame ceapă
usturoi
ulei
bulion
pătrunjel
sare
ardei gras



 

     Mod de preparare 

 Se începe cu curățarea cartofilor,apoi îi tăiem cubulețe,îi spălăm.Se pune ulei într-o cratiță și se adaugă ceapa și ardeiul gras tocate mărunt,usturoi pisat și puțină sare.
 Pun cuburile de cartofi în cratiță și se lasă timp de 25 de minute să fiarbă,apoi se adaugă bulion și apă.După ce fierbe de trei ori în clocote,se va îngroșa.
  Dacă simțiți nevoia se presară puțină sare după gust și apoi pătrunjel tocat.Se poate servi cu murături sau salată verde.
   Gustul și mirosul ne aduce aminte de copilărie,de mâncarea făcută de mama sau de bunica,unde mâncarea avea gust bun mereu.Poftă bună și multă sănătate,acum aștept păreri și rețete cu mâncare de cartofi.

marți, 26 noiembrie 2019

,,Tort" de mălai

,,Tort" de mălai






    Ingrediente

700 grame mălai
600 grame de brânză (de orce tip)
300 grame slănină
400 grame cârnați
sare
două cepe
ulei







      Mod de preparare

     Am început să pun apă la fiert în care am adăugat mălai,constant am amestecat,pentru a nu se forma cocoloașe. Eu în mămăliguță pun puțin ulei pentru a fi mai ușor de răsturnat. M-am apucat să curăț și să toc ceapa cubulețe,apoi o adaug la prăjit cu slănină și cârnați. Pentru un gust mai bun,grăsimea de la prăjit a cârnaților,o punem într-un vas,cu un strat de mămăligă,altul de cârnați și unul de brânză.Pentru a se forma o crustă,pun preparatul la cuptor.După ce este gătit suficient,se scoate de la cuptor și se servește cu murături,precum varza murată,castraveți murați,gogonele murate,atât în oțet,cât și în sare. Poftă bună și multă sănătate.

duminică, 24 noiembrie 2019

Sarmale cu mușchi de porc,mămăliguță și ardei iute

Sarmale cu mușchi de porc,mămăliguță și ardei iute






     Ingrediente

1 kg de carne tocată de porc
3 cepe mici
300 g orez
sare și piper
ulei
3 verze murate
foaie de dafin
mușchi de porc
bulion
varză călită
ardei iute
mălai









     Eu pregătesc sarmale de fiecare dată când am varză murată,deci nu fac numai de sărbătorile de iarnă. Rețete sunt multe,diferă de zona din care provin,dar toate sunt la fel de gustoase.






        Mod de preparare

    Începem prima dată să alegem verze murate cu foi subțiri pentru a fi mai ușor de rulat. Într-o cratiță  punem ulei,sare,cepele tocate mărunt și orezul,le-am călit câteva minute,amestecând mereu ca să nu se lipească.Punem cratița cu preparatul la răcit.Într-un vas adânc adăugăm carnea tocată și răsturnăm peste orez și ceapă.Frământăm bine compoziția pentru a fi amestecată bine.Pe fiecare foaie de varză punem umplutura și o rulăm,punem capetele acesteia spre interior si este gata sarmaua,repetăm procedeu la toate.Eu am ales să o servesc cu mămăliguță,dar le puteți servi și cu pâine.În varza călită am pus un mușchi de porc și am ornamentat cu un ardei iute.Dacă știți o rețetă bună de sarmale să o împărtășiți și cu noi.Să avem poftă bună.

sâmbătă, 23 noiembrie 2019

Pești prăjiți cu mămăliguță și mujdei de usturoi


Pești prăjiți cu mămăliguță și mujdei de usturoi






    Ingrediente
4 pești proaspeți( caras,somon)
mălai
usturoi
făină
ulei





     Mod de preparare

     Încă din copilărie am încercat această rețetă,cu toții credem că este o rețetă ușoară,dar până nu o pregătești,nu ai cum să afli.Simplitatea ei o dă ingredientele puține,dar dacă procedezi întocmai au un gust bun.De multe ori am greșit că puneam mult ulei sau crusta peștelui nu arăta precum era normal.
     Deci să vă spun cum am procedat,am luat peștii,i-am curățat de solzi,apoi am spălat cu apă rece,am scos branhiile și mațele. După peștii trebuie făcute crestături,pentru a se pătrunde mai ușor.Punem ulei în tigaie să se încingă,în timp ce dăm peștele prin făină sau mălai.În tigaia cu uleiul încins se pun peștii,adăugând sare după gustul fiecăruia.Trebuie să se vadă o crustă crocantă,suculentă și rumenă.După ce am prăjit peștii,am făcut un mujdei de usturoi și apoi o mămăliguță,aceasta am pregătit-o din mălai,apă timp de 30 minute,se pune mălai constant pentru a se lega și să nu apară cocoloașe,am pus și ulei pentru a da un gust mai bun și a fi mai ușor de răsturnat.Poftă bună să avem.

vineri, 22 noiembrie 2019

Borș de peste

Borș de pește








      Ingrediente
5 pești(crap,șalău,după cum doriți)
4 morcovi
2 cepe
2 ardei grași
o jumătate de țelină
4 linguri de ulei
sare
piper
cartofi
3 linguri de oțet
pătrunjel












        Mod de preparare
  
   Se pune apă pe foc,apoi ne apucăm să tăiem patru morcovi medii,două cepe,trei roșii,o jumătate de țelină și doi ardei grași,dăm legumele prin răzătoare.
   În tigaie punem patru linguri de ulei unde călim legumele,adăugăm sare și piper.
    Pentru a fi pregătit mai ușor tăiem peștele rondele.În oală punem legumele,iar după 15 minute adăugăm peștele cu cartofi mai micuți,îl punem pe foc mediu.Este bine să amestecați rar,pentru a nu se sfărâmă peștele.Pentru gust punem sare,trei linguri de oțet,când este aproape gata punem pătrunjel,este timpul să fie servit,poftă bună.







       

joi, 21 noiembrie 2019

Cozonac

Cozonac






   Ingrediente:
1 kg făină
200 g zahăr
lapte
unt
drojdie
ulei
ouă
sare
vanilie






   
      Mod de preparare:
  
   Se începe cu cernutul făinii,se toarnă o compoziție cu vanilie și zahăr,aceasta fiind fiartă,punând câte puțin în timpul frământării.Se bat gălbenușuri cu zahăr și sare până devine o spumă,pe care o punem în făină.Drojdia o putem amesteca cu lapte călduț, pe care o adăugăm câte puțin în aluat.Timp de 30 de minute durează procesul de frământare,în timp ce punem ulei în aluat,după ce este frământat bine se lasă să crească timp de două ore și jumătate.Am uns formele cu unt și am presărat cu făină,am luat o bucată din aluat,l-am făcut sul,apoi în trei părți și le-am împletit.Cozonacii i-am uns cu gălbenuș de ou,apoi am băgat la cuptor,timp de 50 de minute.Se poate încerca cu un băț,dacă nu se lipește aluat sunt gata pentru a fi serviți.Se lasă să se răcească,se pune pe un platou și să avem poftă bună.




   

Postare prezentată

Cozonac