luni, 9 noiembrie 2020

Ardeleanul și ploaia

 


Un ardelean in Bucuresti, la semafor, pe timp de ploaie.
Trece o masina si ii stropeste pe toti din cap pâna-n picioare.
Bucurestenii incep sa injure, in timp ce ardeleanul e calm.
– Apai, domnule draga, la noi la Cluj nu-i ase, zice el.
– Da` cum?
– Pai, daca te stropeste o masina, soferul opreste, da inapoi, te urca in masina, te duce acasa la el, faci dus, manânci, dormi la el, si asta timp de trei zile, iar la plecare iti da 100 de euro.
– Ai patit tu asa ceva ?
– Nu eu. Soția mea.


 

vineri, 6 noiembrie 2020

Chelnerul și românii

 


  


Soțul și soția,români,sunt pentru prima dată la un restaurant,în Paris.Se apropie chelnerul de ei,le dă meniul ( totul în franceză).
Soțul încearcă să facă o comandă:
-Silvuple,le carne,le paste,le cartofi,le pâine,le vin ...
Vine chelnerul,l e aduce exact tot ce a comandat.
Soțul,mulțumit,îi spune soției:
-Vezi draga mea,mă descurc bine cu franceza,ai fi rămas flămândă fără mine.
La care chelnerul zise:
- A-ți fi rămas flămânzi amândoi,dacă nu eram eu din Vaslui!

luni, 2 noiembrie 2020

Gheorghe și nevasta




- Mă,Gheorghe
Ai auzit că triburile din Africa își vând nevestele? 
Tu m-ai vinde pe mine?
- Ce tot vorbești acolo,tu?
Te-as face cadou!

joi, 21 mai 2020

La mulți ani de Sfinții Constantin și Elena

La mulți ani de Sfinții Constantin și Elena, 21 mai
   





   Azi 21 mai doresc să urez un sincer "La mulți ani", tuturor celor ce își serbează ziua de nume. Vă doresc tot binele de ziua numelui vostru, multă sănătate, fericire, noroc și să fi se îndeplinească dorințele. La mulți ani celor cu numele: Constantin,Costică,Costel,Costin,Costi, Costeluș,Elena, Ileana, Lenuța, Leana, Nuța, Eli, Eleonora.
   Multă distracție și voie bună să fie în casele voastre. La mulți ani de numele Sfinților Constantin și Elena.

duminică, 26 ianuarie 2020

Rulouri cu crema de vanilie

Rulouri cu crema de vanilie







Ingrediente:

 Pentru aluat:

1 kg de făină
sare
300 mililitri apă
300 mililitri ulei

 Pentru crema de vanilie:

800 mililitri lapte
300 de grame zahăr
200 de grame făină
esență de vanilie
350 de grame de margarină.



 Mod de preparare:

 Pentru a se face mai repede se aprinde cuptorul.Într-un vas mai mare se adaugă făina,apa,sarea și ulei,se amestecă și se formează o cică moale.Pentru a fi ușor de modelat se pune făină pe masa unde se frământă coca.Se face din cocă bile mici pe care le întind,se taie fâșii,se pune bățul pentru rulouri uns cu ulei în cocă,se rulează de fiecare dată pentru a se prinde coca de băț.Când am terminat de făcut rulourile se pun într-o tavă învelită cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru a se rumeni,trebuie să fie întoarse pe ambele părți.
 Într-un vas se pune zahărul și ouăle,se amestecă,se pune făină,esență de vanilie și laptele,se amestecă pentru a nu se forma cocoloașe.
 Cu ajutorul unei pungi tăiate la un colț se umple rulourile cu cremă.Poftă bună.

joi, 23 ianuarie 2020

Pulpe de pui cu bere,la cuptor

Pulpe de pui cu bere,la cuptor







 Ingrediente:

8 pulpe de pui
boia dulce de ardei
700 mililitri bere
usturoi
sare
piper măcinat


 Mod de preparare:

 Se începe prin a curăța și spăla pulpele de pui.Se pun într-o cratiță și se adaugă boia dulce de ardei,sare și piper măcinat.Se amestecă și se pune peste o folie alimentară.Timp de 30 minute se lasă să se omogenizeze carnea cu ingredientele.
 Se adaugă pulpele de pui într-o tavă,se toarnă berea(am ales berea neagră) și se bagă tava la cuptor,la temperatura de 170 grade.Se mai adaugă apă sau bere,când va fi gata va rezulta un sos gustos.Nu trebuie să pun ulei,deoarece carnea își va lăsa grăsime.
 După 20 minute se pune usturoi pisat.Pulpele trebuie să fie rumenite deasupra.Se scoate tava de la cuptor și se lasă până vor fi servite pulpele.
 Pentru garnitură se poate folosii salată,piure sau orez.Este o rețetă ce merită încercată și să îmi spuneți cum a fost.Poftă bună.

miercuri, 22 ianuarie 2020

Prăjitura cu mere

Prăjitura cu mere









 Ingrediente:

 Pentru blat:

200 de grame
5 ouă
100 mililitri ulei
150 de grame zahăr
1 plic de praf de copt
sare
100 mililitri apă minerală
esență de vanilie


 Pentru umplutură:

1 kilogram de mere
100 de grame zahăr
50 de grame scorțișoară pudră


 Pentru decor:

100 de grame de zahăr pudră



 Mod de preparare:

 Se pune merele într-un lighean în care se spală.Se îndepărtează coaja și cotorul.Se dă prin răzătoarea mare și se adaugă într-o cratiță împreună cu zahărul.Se pune cratița pe foc mediu și se călește merele până ce zeama scade. Apoi se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcească.Se dă la 170 de grade cuptorul la foc potrivit.Se pune hârtie de copt într-o tavă.Se pun ouăle în recipientul mixerului și se adaugă zahărul și sarea.Se mixează până zahărul se dizolvă.Se toarnă uleiul,apoi făina cernută cu praf de copt,se mixează de fiecare dată și se adaugă apă minerală.Pentru o aromă bună se pune esență de vanilie.Se adaugă jumătate din aluat în tavă și se pune în cuptorul preîncălzit,timp de 15 minute.Se scoate tava,se pun merele călite deasupra aluatului.Se pune deasupra și cealaltă jumătate de aluat.Se bagă tava la cuptor timp de 50 minute.Se scoate tava și se lasă să se răcească.Se presară zahăr pudră și este gata pentru a fi servită.Poftă bună.


O bunătate de prăjitură



 
Pufoasă și gustoasă

marți, 21 ianuarie 2020

Negresa-rețeta mea

Negresa






 Ingrediente:

   Pentru blat:

500 grame de făină
200 mililitri ulei
300 grame de zahăr
100 mililitri oțet
400 de grame gem de prune
100 de grame stafide
100 de grame miez de nucă
30 de grame bicarbonat de sodiu
10 grame de sare
200 de grame apă minerală
1 esență de rom
75 de grame cacao



 Pentru glazură:

200 mililitri apă
100 grame de cacao
150 mililitri ulei
200 grame de zahăr




 Mod de preparare: 
 Se începe prin a pune într-un vas gemul,bicarbonat stins în oțet,apa minerală,sarea,uleiul și se amestecă.Se cerne făina cu cacao și se pune în preparatul făcut mai înainte.Pentru a nu se forma cocoloașe,se amestecă și apoi se adaugă stafidele și nuca tocată mărunt.Se pune aluatul într-o tavă și se bagă la cuptor timp de 50 de minute.Se verifică cu o scobitoare,este simplu se introduce în prăjitură,iar dacă aluatul nu rămâne pe ea,înseamnă că s-a copt.Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
 Se pune pe foc mic o cratiță în care adaug cacao și zahăr,se toarnă apă și se amestecă până se dizolvă zahărul și se va îngroșa glazura.Se toarnă uleiul,se amestecă,apoi se lasă până va da în clocote.Se lasă să se răcească.Când s-a răcit se porționează prăjitura și pun deasupra ei glazura de cacao și zahăr.Se adaugă la frigider timp de 50 de minute și apoi se poate servi.Poftă bună.

luni, 20 ianuarie 2020

Ardei umplut

Ardei umplut








 Ingrediente:

12 ardei grași
200 grame de orez
700 grame de carne tocată de porc
1 ceapă
3 ouă
3 linguri de bulion
sare


 Această rețetă este una din rețetele mele preferate.Sper să vă placă și să o pregătiți pentru familia și prietenii voștri.



 Mod de preparare:

 Se începe prin a spăla ardeii și apoi se îndepărtează cotorul,nervurile și semințele.Eu am folosit ardei de culori diferite.
 Într-un castron se adaugă carnea tocată de porc împreună cu trei ouă,sare și ceapă tocată mărunt și orez.Se amestecă și apoi se umple ardeii grași cu preparatul făcut din carnea tocată.
 Se pun ardeii într-o oală încăpătoare,adică de 10 litri,se pune trei căni de apă și se lasă să fiarbă.În timp ce fierbe pun 3 linguri de bulion pentru gust și aspect.După ce au fiert se poate servi.Poftă bună.

sâmbătă, 18 ianuarie 2020

Faguri

Faguri



                                                                                                     






Ingrediente:

 Pentru faguri:

300 de grame făină
100 mililitri ulei
1 plic praf de copt
20 de grame sare
100 de mililitri lapte
100 de grame zahăr
8 ouă
1 plic zahăr vanilat




 Pentru cremă:

200 de grame unt
100 de grame de zahăr
50 de grame de cacao
800 de grame lapte
400 de grame făină
1 esență de rom




 Mod de preparare:

 Se pun ouăle într-un bol împreună cu sarea,se amestecă,apoi se pune zahărul și zahărul vanilat,puțin câte puțin de mai multe ori,dar amestec de fiecare dată,până se dizolvă zahărul.
 Se pune apoi laptele,iar după ce amestec se pune ulei,se amestecă cu fiecare lingură de ulei pusă în conținut.Se pune făină cernută cu praf de copt.Se va obține o compoziție mai groasă.
 Pentru a obține faguri este nevoie de o formă,aceasta trebuie unsă cu ulei.Se pune apoi la flacăra aragazului,iar când este încinsă se pune aluat cu o lingură.
 Se coc pe ambele părți în maxim două minute,deci câte un minut pentru fiecare parte.Se merită osteneala vor fi faguri perfecți.
 Într-o cratiță mai mică de dimensiuni,se adaugă cacao,zahărul și făina,pe care le amestec cu o lingură.Se pune laptele încet,în acest timp se amestecă pentru a nu se forma cocoloașe.Cratița trebuie să fie pe foc mic,se amestecă până se îngroașă compoziția.Se ia cratița de pe foc,se pune esența de rom și untul,apoi se amestecă.
 Se unge cojile de faguri cu cremă și se lipesc două câte două.Sunt gata pentru a fi servite.Poftă bună.





                     

joi, 16 ianuarie 2020

Prăjitura Rumba

Prăjitura Rumba





Ingrediente:

Pentru blat:

200 de grame de făină
200 de grame de zahăr
400 de grame de rahat
6 albușuri
20 de grame de sare
200 de grame de miez de nucă
1 plic de zahăr vanilat


 Pentru cremă:

300 mililitri de lapte
200 de grame zahăr
250 de grame unt
6 gălbenușuri
esență de vanilie
1 lingură de făină


 Pentru decor:

ciocolată
foi de napolitană



 Mod de preparare:

  Se taie rahatul cubulețe.Se prăjește nuca într-o tigaie.Se cerne făina într-un vas mai mare,se pune rahatul și nuca,apoi se amestecă.Se dă la foc potrivit cuptorul și se pune hârtie de copt într-o tavă. 
 Se separă albușurile și gălbenușurile.În bolul unde sunt albușurile se pune sare,apoi  se amestecă până se formează o spumă.Se pune zahărul și zahărul vanilat,se amestecă până se dizolvă zahărul.Se formează o bezea în care pun nuca,rahatul și făina.Se amestecă și apoi pun preparatul în tavă.Se bagă la cuptorul preîncălzit,se lasă 30 de minute.Apoi se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
  Într-o cratiță se pun gălbenușurile,în care adaug făina și zahărul,se amestecă.Apoi se pune lapte și amestec.Se pune la foc mic cratița și amestecă până ce se îngroașă.Se dă de pe foc,se pune esența de vanilie,apoi se acoperă cu un capac și se lasă să se răcească.Când s-a răcit adaug untul în cremă,se amestecă.
   Se pune o foaie de napolitană într-o tavă și se dă cu jumătate din cremă.Apoi peste se pune blatul,se întinde cealaltă jumătate din cremă și se pune peste o foaie de napolitană.Se bagă la frigider tava cu prăjitura timp de 8 ore.Când am scos prăjitura de la frigider am început să o decorez cu ciocolată.Se bagă la frigider timp de 30 de minute.Apoi se scoate și se poate servi.Poftă bună.

miercuri, 15 ianuarie 2020

Supa de pasăre cu găluște

Supa de pasăre cu găluște





   Ingrediente:

bucăți de pasăre de curte
1 ardei gras
sare
pătrunjel
1 ceapă
1 morcov
3 ouă
5 linguri cu griș
ulei




  Mod de preparare:

  Se taie și se spală carnea.Se pun într-o oală bucățile la fiert și acoperim cu apă.Se pune puțină sare.În timp ce fierbe se formează spumă,pe care o pun în alt vas.
  Se spală și se curăță ardeiul,morcovul și ceapa.Toate aceste legume se toacă mărunt.În timp ce carnea fierbe se adaugă legumele tocate mărunt.
  Se pun separat albușurile și gălbenușurile.
Se bate albușul cu puțină sare până se formează o spumă.
  Se pun gălbenușurile,iar după fiecare lingură de griș pe care o adăugăm,se amestecă.Se pune și ulei,apoi se lasă 15 minute.
  Se ia din aluat cu o lingură și se pune în supa fierbinte.Supa trebuie să fiarbă la foc mic.Se dă lingura prin supă mereu,pentru a se putea lua aluat mai ușor.
  Se fierb găluștele în 12 minute la foc mic,acestea se umflă.După gust se pune sare și înainte de a lua oala de pe foc se adaugă pătrunjel.Este gata pentru a fi servită supa.Poftă bună.

joi, 9 ianuarie 2020

Porumb fiert

Porumb fiert







 Ingrediente:

porumb
apă
sare
zahăr





 Se consumă porumb fiert în perioada de vară,dar se poate congela și consuma în orice anotimp.Se prepară porumbul crud are un gust mai bun și se fierbe mai repede.Porumbul nu trebuie fiert mult timp,este de ajuns 30 de minute.






 Mod de preparare:

 Se curăță porumbul de foi și mătase.Se pune pe foc o oală de 10 litri,suficientă pentru a fierbe porumb.Îmi aduc aminte că în copilărie se fierbea porumb în ceaun.Se pune apă în oală până se acoperă porumbul.Când începe să fiarbă apa,unii pun sare,dar nu este bine,deoarece sarea întărește porumbul.Eu prefer să pun zahăr să fie mai dulce,dar este opțional.Dacă apa a dat în clocote,se scoate porumbul.Se las să se răcească,apoi se pun pe o farfurie,pentru a fi serviți cu sare.Poftă bună.




În oală porumb

 

vineri, 3 ianuarie 2020

Tort Diplomat

Tort Diplomat






   Ingrediente:

6 ouă
6 pachete de gelatină
3 pachete pișcoturi
1 kg frișcă
600 de grame de zahăr
2 banane
3 portocale
6 kiwi
200 de grame de stafide
Ananas (eu am ales să folosesc compot de ananas)




     Sunt multe feluri de torturi,dar tortul acesta are un loc aparte în gusturile mele.Simplitatea și aspectul sunt unele din atuurile acestui tort.Dacă alegeți să faceți pentru familie sau pentru a impresiona invitații,cu siguranță a-ți ales bine.


Gustos Tortul Diplomat







    Mod de preparare:

  Într-un vas mare se bate frișca.Într-un castron se bat gălbenușurile cu 300 de grame de zahăr.Într-un alt vas se bat albușurile cu 300 de grame de zahăr,până se formează o spumă.
  Se pun gălbenușurile bătute cu zahărul la bain-marie și se amestecă încontinuu.
   În compoziția acestui tort se pun stafide,pișcoturi,kiwi,portocale,banane și ananas.Se amestecă gălbenușurile cu gelatina înmuiată și apoi cu albușurile bătute.
   Se pune compoziția într-o tavă sau în orice vas,după ce formă vrei să îi dai tortului,se pune frișcă peste și se decorează.Se lasă zece ore la frigider,apoi se pune pe un platou sau pe o farfurie mare.Poftă bună.

Să îl mâncăm sănătoși,Tortul Diplomat e preferatul meu

Postare prezentată

Cozonac