Prăjitura Albinita |
Ingrediente:
Pentru foi cu miere:
1kg făină
300 g miere
300 g zahăr
o lingură bicarbonat de sodiu
3 ouă
150 g unt
coajă rasă de portocală( se poate folosi și coajă de lămâie)
200 mililitri lapte rece
Pentru crema de griș:
300 g zahăr
100 g griș
600 mililitri lapte
puțină sare
200 g unt
Pentru gust și aspect:
gem de zmeură sau de caise
40 g zahăr pudră
Prăjitura Albinita are multe denumiri precum: Prăjitura cu foi cu miere,Prăjitura Dulcineea,Prăjitura Mimoza.
Mod de preparare:
Încep prin a pune pe foc o cratiță pentru a dizolva zahărul,mierea și untul.Am pus compoziția în bolul mixerului și am băgat coaja rasă de portocală,trei ouă și vanilie,apoi am amestecat,în timp ce am pus făină și bicarbonat.Se poate folosi apă peste,dar de preferat este laptele rece,deoarece prăjitura va fi mai pufoasă.După ce aluatul s-a făcut este ușor de manevrat.Se ia și se împarte în patru părți egale și am întins patru foi.Pe timpul bunicilor noștri se cocea pe dosul tăvii,dar eu am pus în tăvi hârtie de copt unde am așezat foile crude.Apoi am trecut la copt foi,timp de opt minute,la temperatura de 180 grade Celsius.Dacă au crescut și au devenit aurii,atunci sigur a-ți procedat bine.
Pentru crema de griș se pune la fiert laptele cu zahăr,vanilie și sare.Când a fiert am adăugat grișul și pentru a nu se forma cocoloașe am amestecat.Am lăsat cratița cu compoziția să se răcească.După am băgat grișul cu lapte în vasul robotului de bucătărie,am pus două bucăți mici de unt și am mixat ușor.
Pentru umplere am ales gem de caise,dar se poate folosi și gem de zmeură.Se împarte crema de griș cu unt în două.
Umplutura se face astfel:
foaie+crema de griș+foaie+strat de gem de caise+foaie+crema de griș+foaie
Se apasă cu palma ușor,se pune o hârtie de copt și peste o tavă cu o greutate pe aceasta.Se lasă așa timp de o zi.Apoi se decorează cu zahăr vanilat și se taie felii pentru a fi servită.Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu